lørdag den 1. juni 2013

"Danskeren og roden til al ondt" en artikel som satte mine tanker i gang

I information kan man læse en god tankevækkende artikel om danskerne og vores syn på dem der ikke kan forsørge sig selv med arbejde.
http://www.information.dk/462167 "Danskeren og roden til al ondt" 

Kontanthjælpsmodtager er den gruppe som har det værst. De skal jages ud i en eller dyb go’ nat job for man må jeg heller ikke jobbet fra andre som laver samme arbejde.
Skal de ud og feje gader, eller klippe hæk, hvad med at ansætte dem på almindelige vilkår? Som service medarbejder i kommunen der hjælper pensionister med det grønne i deres hjem, hækklipning, græs slåning, sne skovling etc.?
Der til er der kun plads til nogle få, men de skal kun lave det mens de søger andet arbejde. På samme måde som når virksomheder ansætter folk på kontant løn til en lille løn og stor tilskud, men de fleste ryger ud af virksomhederne igen når løntilskuddet ophører. Det er under al kritik, der om råbes og skriges der ikke noget om. Kontanthjælpsmodtagerne er jo på normalt arbejde, med ”normalt” løn. God dav du. Det man ikke se har man ikke ondt i røven af. Det man kan se, skal helst være på samme måde som ens egen verdensbillede.
Kontanthjælpsmodtagere skal have hjælpe og støtte til at komme ud af det, for mange går i årevis og forfalder. Er man nået så langt ude til kontant hjælp, skal der sparkes motivation ind i folk ikke ”tvangsarbejde”. Efter uddannelse, hjælp til børneopdragelse kan også være på sin plads nogle steder. En hjælp til selvhjælp, ikke en hjælp som bare gør tingene for en. Det er vigtigt at man ikke går i stå, man låser sigs elv fast i den tro jeg har styr på det hele, andre skal ikke komme her og blande sig.
Ak ja her render vi ind berøringsangst, mistro til folk som har mod nok til at gøre et forsøg på at hjælpe andre. Oveni det har vi en usædvanlig høj konflikt skyhed.
Er der så endelig nogen der tør gøre noget rette op noget og det gør ondt på danskerne og deres lommer især, så skal de ned med nakken, for vi sov jo lige så godt for vi ved hvad vi har nu og ikke hvad vi får.
Danskere igennem historien har givet gode bidrag i mange lande rundt i verden og gør det stadigvæk. Det er viden og stabilt arbejde, kreativitet, nytænkning, men den slags jager man nærmest du af landet, for de ved og kan mere vi andre. De kan være farlige for tænk hvis de vil lave for meget om, det går ikke.
Skal vi videre så må vi tage os sammen , og sige vi er noget vi kan noget, vi laver kvalitets arbejde, hellere være lidt mere fattig og have et godt ry om i verden, selv om det gør ondt til at starte med, men det kommer tilbage i ti fold på længere sigt. Åh ja det med længere sigt, det kunne være at hvis man se lidt længere ud i fremtiden end kun til næste ferie, eller næste budget år og næste valg.
Jo der er nogle som kommer med planer til langt ud i fremtiden i flere år,
Disse planer er visioner om hvordan det ene eller det andet kan burde/gøre. Visioner må ikke betragtes som stive fastlagte planer, der kan ske ændringer undervejs forholdene for hvor man kom med planen kan være ændret så må man se på de ting og justere det efter de ændringer der sker og se om det stadigvæk er en god plan. Her nytter ikke konfliktskyhed som mange lider af eller angst for forandringer.
Dansker uanset køn hudfarve religion og ikke danskere endnu som bor her i landet. Skyd janteloven i stykker, vis i er mennesker med sjæl overfor jer selv og overfor andre, der skal være nogen der har mod til at bryd isen rundt omkring. Det er ikke så svært som man vil gøre det. Et smil, en venlig hilsen en snak om vind og vejr med fok som man ikke kender, kan være det lille skub som skal til.
For dem som ikke kender janteloven og ikke kender den Positive jantelov.

Janteloven den stride
1. Du skal ikke tro du er noget
2. Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os
3. Du skal ikke tro, at du er klogere end os
4. Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os
5. Du skal ikke tro, at du ved mere end os
6. Du skal ikke tro, at du er mere end os
7. Du skal ikke tro, at du duer til noget
8. Du skal ikke le ad os
9. Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig
10. Du skal ikke tro, at du kan lære os noget
(11. Du tror måske ikke, at jeg ved noget om dig)

Janteloven er nævnt af Aksel Sandemose i romanen “En flygtning krydser sit spor” fra 1933. Janteloven får forhåbentlig os alle til at reflektere over den måde vi behandler hinanden på.

En positiv jantelov som vi skal bruge mere

1. Du skal vide, at vi andre regner med dig.
2. Du må indse, at mindst 4-5 mennesker - dine nærmeste - er helt afhængige af dig
3. Du skal vide, at vi ved, at der er noget godt og værdifuldt i dig, som vi har brug for
4. Du skal vide, at du har nogle menneskelige egenskaber, som vi holder af
5. Du skal vide, at vi andre også kender til at føle sig betydningsløs, værdiløs, ensom og mislykket
6. Du skal vide, at du hører sammen med os
7. Du skal vide, at vi vil gøre meget for dig
8. Du skal tro, at dit eget liv og vort samfunds beståen er meget afhængig af din indsats
9. Vi - du og jeg - kan løse problemerne i fællesskab

Offentliggjort af lærer Poul A. Jørgensen i anledning af DR’s ”Ved dagens begyndelse” januar 1978.Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Reklame, tilsvining og anstødlige kommentarer fjernes.